Kaksmak i Curral das Freiras

På ort och ställe (C d F) har jag nu gjort vissa framsteg med mina efterforskningar angående kastanjefestandet i byn i början av november varje år.

Först vill jag nämna att utsikten från Eira do Serrado (1.095  m ö.h.) ner mot C d F var lika hänförande som alltid. Eftermiddagssolen letade sig fram mellan bergen, som var dekorerade med vita molntussar, djupt nere i dalen rörde sig bilar och en buss. Man ville luta sig över räcket och plocka upp dem som små leksaksbilar bland dockhus.

Väl nere i dalen, på ett café med en chinesa och en bolo de arroz (muffins), fick jag idén att fråga en yngre man vid bardisken varför man firade "festa da castanha". Klart var att kyrkan inte var inblandad. Bara att man skördar mycket kastanjer i dalen och gillar fester. Talesmannen avrådde dock att besöka festen, då trafiken var livsfarlig  på de smala vägarna, plus att folk parkerade överallt tom inne i tunnlarna.

Efter en stund blev det avsmakning av fem olika sorters likörer vid baren, den ena starkare än den andra och kastanjekaka serverades till,söt, efter ett par tuggor för söt. En flaska körsbärslikör inhandlades.


  

Vissa svårigheter med Curral das FreirasHar varit inne på turistbyrån i Funchal i akt och mening att få info om öns festas.

Där fanns ej mycket att hämta. Bara det gamla vanliga om karnevalen i februari, blomsterfestivalen och kastanjefesten i Nunnornas dal. Ingen som helst sammanställning över öns alla evenemang. På förfrågan vad som händer i december blev svaret: "det vanliga - jul och nyårsfirandet" .

Ehuru har turistbyrån fått en ny chef, enligt vad jag erfarit genom nyhetsprogrammet på TV, så nu sitter jag och filar på ett klagomail till henne. Skall skicka det nästa gång jag ser henne på TV för att kunna stava hennes namn korrekt! Har lärt lite av min make tycks det.

Jag försökte slå lite på internet angående ovanstående nämnda fest i Nunnornas dal, som firas varje år första helgen i november. Men hittade bara en sida med undersköna bilder från sagda dal.
Däremot firar fastlandet en kastanjefest i början av november till minne av en romersk soldat, (numera Sao Martinho) , som ädelt delade sin mantel med en fattig tiggare. Född runt 317 före Kristus , riddarens födelsedatum alltså.
I maderiansk info talas det inte om varför man firar, bara att man firar och äter rostade kastanjer, kastanjesoppa , kastanjekakor och dricker  kastanjelikör och säkert mycket annat. 

Nästa år får jag ta mig dit och försöka klämma ur någon boende vad som ligger bakom. Kanske förklaringen är så enkel som att kastanjerna är mogna då.  

Festas på MadeiraDelar av barnkören i Canhas


Bloggandet kommer närmare och närmare.

Nu har jag kommit på vad jag skall sikta in mig på. Alla dessa "festas" på ön. Här har man byn som helgar valnötter, byn med äpplen, byn med torkad fisk, lök, vin, blommor, allsköns helgon osv. Varje helg året runt ön runt pågår en fest. 

Ett ämne att bita i, som kräver massor med research, och som också skall kompletteras med vackra bilder.

Vad tycks?

Apelsiner m.m.

En fördel med att bo i södern är att man skördar egna apelsiner till fruktsalladen!
Fast det vore ju ännu bättre om det fanns fler än två frukter kvar på trädet när salladen är uppäten. I år blev skörden hela sju stycken mot en förra året. Vi ser med tillförsikt fram mot kommande vintrar.

Lite att reta upp sig på finns också. Fotbollsklubben Maritimo har fått tillåtelse att uppföra ett nöjesfält i hamnen  inför julen.
Redan har de startat med små bilar, som vrålande snurrar runt på en bana nära de lyxigaste hotellen.    

RSS 2.0