Fester på Madeira under mars månad

Fester på Madeira under mars

Dag

Fest

Plats
19

São José

Arco de São Jose
4 sön i mån

Anunciacão

Ribeira Brava
4 sön i mån

Nossa Sra da Encarnacão

Ribeira da Janela
4 sön i mån

São Bento

Ribeira BravaPågår det firande av två helgon samma söndag i samma by? Kan mina källor ha fel

São José i Arco de São Jorge


Arco de São Jorge är en liten by på den nordliga kusten av Madeira. Den ligger väl skyddad från östliga vindar av São Jorges bergssida och i lä från väster av Boa Venturas berg. Jorden är bördig och föder 509 innevånare (mars 2008).
Vi hade förhoppningar om en fest i mitten av påskveckan, men fann en by utan flaggspel, utan festliga girlanger i allsköns färger av creppat papper, utan stånd med grillat kött, inga nybakade bolo de cacos,  inget lokalt vin utskänkt av små väderbitna gubbar. 
Vi frågade en vänlig dam som sopade framför kyrkan om det skulle bli något festande till São Josés ära. Jodå, men inte i kyrkan utan nere i centrum, till kvällen. Byn var mycket stilla. Vi såg samma unga flicka i gräsgröna tights två gånger, när vi cirklade runt. Inga tecken på festligheter någonstans. 
Vi passerade Quinta do Arco, Portugals största rosenträdgård, med 1.000 olika slags rosor. En stor turistbuss var parkerad utanför portarna, så några turister fanns säkert där inne. 
Strunt i festen, vi var hungriga och fortsatte till ett av våra favoritställen för picknick, en miradouro mellan São Jorge och Santana (bild nr 6).  
Väl hemma och med internet till hjälp, kunde vi konstatera att São José firas en hel vecka med seminarier ov olika slag och som avslutning dansuppvisning av folkdansare från Campanario. Inget tingel tangel alltså, som vi stött vid tidigare helgonfester. image42

Interiör från kyrkan i Arco de São Jorge

image43

Predikstolen och vacker kaklad vägg

image44

Kyrkan har fyra fula högtalare på tornet, här elegant gömda bakom en palm


image45

Den välstädade planen framför kyrkan

image46

Utsikt över Arco de São Jorge

image47

Miradouro i Vigia med pick-nickplats och liten park

image48


Vy från hotellet Furaõ i Santana

Levada do Canical - "Mimosalevadan"
Mimosalevadan är berusande vandring i vårens tid. Berusande i den mening att doften från träden är fantastisk. Träden är alldeles gula av blommor och blomklasarna ser så mjuka ut att man skulle vilja klappa dem. Men det tillrådes ej om man väl börjat gå längs levadan. Fast levadan betecknas som en enkel vandring i handböckerna. 
Man når denna levada med buss 156 från Funchal och kliver av i Marocos, strax efter det man har passerat Machico. Busschauffören vet var man skall kliva av för att finna levadan (bussen fortsätter vidare). Gå över den lilla bron, sedan upp för trapporna och därefter till höger.
Levadan slingrar sig genom ett mycket vackert landskap med vyer över machicodalen, så glöm ej kameran. Man befinner sig på en höjd av 300 meter över havet, vilken är den mest gynnsamma nivån för odlingar. I början möts man av fruktträd och planteringar på båda sidor av kanalen. Levadastigen är flitigt använd av de närboende jordbrukarna för att ta sig mellan sina odlingar. Avocado och sockerrör växer också här. Längre in på levadan blommar mimosaträden på höjderna och man förstår varför den kallas för mimosalevadan. 
Vandringen till canicaltunneln tar drygt tre timmar. Följ vägen till höger, där finner man busshållplatsen och en restaurang. 
Buss 113 går till Funchal och stannar mycket lägligt 100 meter från vårt hus!  

Här kommer de utlovade bildernaMycket odlas på en liten plätt och bevakas av en alert hund, som har ett regnskydd i en tunna (skymtas i bakgrunden).
Vackra fåror i den bördiga jorden.Liten stuga omgiven av blommande mimosaskogLevadans slut vid canicaltunneln.

   


RSS 2.0