Gott slut!


Vilket uttryck "gott slut"! Men man vill ju, hur som helst, ha ett gott slut på året och för att hålla sig vaken till midnatt behövs något extra att mumsa och smutta på. Solen skiner igen efter veckor av storm och regn, så en omväg till affären fick det bli.
Camacha var målet. Lite otur hade vi där, vi fick bara se resterna av ett gigantiskt partytält och förbommade utskänkningsställen. Festligheterna gick av stapeln för tre dagar sedan. 
Här såldes "kött med vitlök", "kycklingsoppa" och "kakao" -  kunde säkert behövas i regnet. De obligatoriska stånden med vin och öl var redan nedmonterade.  

Strax intill kan man läsa, att här spelades den första fotbollsmatchen i Portugal år 1875.

Ytterligare en bit bort upptäckte vi denna törnrosaträdgård. Med skarpa ögon anas ett "snickarglädjeparti".

Vi smög försiktigt in bland träden och fann denna övergivna byggnad. Ute på gatan igen berättade en man att ägaren (rik som en gris!) numera var död och änkan avflyttad. 

Ute på torget träffade vi på detta lilla charmtroll.

Hemma igen kunde vi konstatera att kryssarna börjat inta lämpliga ankringsplatser inför kvällens fyrverkerier. När detta skrives har endast fyra anlänt, fem ropar utkiken på terrassen. Förra året kunde vi räkna till elva fartyg på redden och inne i hamnen.  


Den lilla "korken" som guppar framför den vita båten är Santa Maria, en replik av fartyget som tog Christofer Columbus till Madeira. Hur modiga var inte dessa män, betänk att de trodde jorden var platt och att havet plötsligt kunde ta slut!

  

Vit jul....grönt nyår?I år kan vi väl ändå inte klaga på julvädret i stockholmstrakten!
På jakt efter julklappar i Gamla Stan på fjärde advent.
Vårt julkortsförråd med rejäl vintermössa

Lykthatt


Utsikt från strykbrädan
Medan jag njöt av den vackert snöklädda skogen kring vårt hus i Sverige, rasade vilda stormar kring knutarna på det vita huset i södern.37 palmblad av ovanstående storlek rasade ner över hus och trädgård dagarna före jul. Dessa är nu itusågade och paketerade i prydliga buntar. Problemet är att det fortsätter att regna, så de blir bara tyngre och smutsigare för var dag de ligger innanför grinden. Två bladpaket åt gången går in i bilen. Det blir många vändor till sopåtervinningen.

Julstjärna avbildad i november, jag lovar, den och dess systrar blev praktfulla senare.

Två dagar kvar till nyårsafton, det ser inte så grönt ut precis om det inte vore för de pålitliga.....

.....pelargonerna. Ett extra plus är att den nysådda gräsmattan prunkar grön och vacker. Den skulle behöva klippas, men det är alldeles för fuktigt att ens försöka.

Värmen har hållit i sig under hela oväderperioden som tur är. Vi har nästan konstant 18 gradet såväl ute som inne dygnet runt.

 
 

Fem stjärnor bland molnen


På toppen av en hög kulle med utsikt över Funchal och mitt i en subtropisk trädgård, ligger ett femstjärnigt hotell.

Choupana Hills Resort & Spa. 


Entré till hotellet med de små elektriska bilarna som gästerna  skjutsas i, t ex från och till sina rum, då terrängen är ganska backig. 


En av de uppvärmda poolerna, den andra återfinns inomhus i anslutning till spaanläggningen.


 
 Alla rum ligger i rymliga bungalows, lite speciellt byggda på pelare av trä och den regionala basalten.

Inredningen har både afrikanska och asiatiska influenser.Ett litet kontor med möjligheter till förfriskningar hör till rummet.


Vår vänlige ciceron Joel, bror till en kvinna vi lärde känna för elva år sedan!


Kul detalj!

Frukostmatsalen, tom naturligtvis, då vi var där på eftermiddagen. 


Denna härlighet erbjudes från 258,80 € till 763,60 € per natt för ett dubbelrum (lägg märke till den precisa prissättningen). Vill man besöka hotellet vid jul, nyår eller påsk, måste vistelsen vara minst sju dygn.


RSS 2.0