En skärgårdsresa

Utmärkt väder kräver en liten rundtur i Stockholms skärgård, men först en promenad längs Skeppsbron.
Nationalmuseum och skärgårdsbåt
Grand Hotel och skärgårdsbåt
Af Chapman, vandrarhem

Turistbussar fyller Slottsbacken.
Jacobs kyrka med ful lyftkran.
Operahuset, Jacobs kyrka och NK-klockan
Båtresenärerna börjar fylla Nybrokajen, men än är det tid innan vår båt avgår.


Vi har tid att besöka Margareta Krook och köpa vatten på Pressbyrån.

30 minuter till avgång och ......


.....vi står näst först i kön och får de bästa platserna på akterdäck! 
 
En kvinnlig guide berättar om Wasaskeppet, Skansen, Gröna Lund, Fjällgatan, Danviksklippan och Fjäderholmarna - där vaknade jag till.
Ögruppen användes under 1800-talet för deponering av latrin, men lidingöborna klagade på stanken så hanteringen upphörde 1880. Under slutet av 1800-talet fanns ett utkikstorn på den södra udden av Stora Fjäderholmen, tornet byggdes om till restaurang "Grand Restaurant Bellevue". Restaurangen revs när marinen övertog ögruppen 1918. Landstigningsförbud rådde ända fram till 1976 då marinen lämnade ögruppen.
Ett omtalat inslag i Fjäderholmarnas historia är det så kallade "brännvinskriget". Detta rasade i Stockholm under 1870-talet mellan brännvinsmonopolet och "brännvinskungen" L.O. Smith. Smith hade rätt att bedriva handel med brännvin på Fjäderholmarna eftersom att öarna låg utanför stadsgränsen. Köpare av brännvin fick kostnadsfri transport till och från ön. Ångbåtar gick två gånger i timmen från Stockholm året runt.


Matsalen är inbjudande, men jag tror att de flesta av passagerarna sparar sin lunch till hemresan.

Skurusundet visar upp många vackra trähus med snickarglädje.
Ett gästhus till ovanstående villa.

Kanske inte så vackert, men ett riktigt sommarparadis.


Strax efter Skurusundet passerar vi Tollare pappersbruks fabriksbyggnader. Bruket grundades av Johan Alfred Hedenström år 1922 och avvecklades 1964 efter det att verksamheten under flera år gått med förlust. Kvarvarande pappersmassa dumpades i sundet, som nu är avspärrat med sammanlänkade stockar för att hindra båtar att fastna i massan. En utredning fastslog 2007 att Tollare pappersbruk är en av de 30 svårast förorenade platserna i Stockholms län.


Snart når vi Baggensfjärden mellan Boo, Ingarö och Saltsjöbaden. En svensk styrka stoppade år 1719 ett ryskt invasionsförsök mot Stockholm vid Baggenstäket. 

Båtar på rad genom Baggensstäket.

Här går vi iland för shopping och paj med kantareller och västerbottenost.

RSS 2.0