Funchal över alla bräddar.........


Funchals tre floder har svämmat över efter ett skyfall som varade i åtta timmar. Landsorg har utlysts i tre dagar för att hedra de döda och alla drabbade. Floden av vatten, lera, stenblock och träd utökades ju längre ned den kom mot Funchal med husrester och bilar. Katastrofen, med dess skadeverkningar, kunde ha blivit än större om den inträffat nattetid. Nu var de flesta vakna och de boende längs floderna bevakade intensivt hur flodernas vattenstånd höjdes sekund för sekund. Få anade då vilken kraft vattnet kunde utveckla. 

De första bosättarna i det som skulle bli Funchal slog sig ner i bukten mellan tre floder och i skydd av bergen på sydsidan av Madeira. Bukten är fem kilometer bred och gav skydd till fiskarnas och handelsmännens båtar. Funchal, som betyder fänkål, blev stad år 1508. Den första stadsbildningen låg öster om den flod, som rinner framför saluhallen idag. Senare byggdes staden ut åt väster, där också katedralen Sé uppfördes mellan 1493 0ch 1508 (den fick status av domkyrka 1514). 

Huvudgatorna byggdes parallellt med havet och var sammanbundna av tvärgator, vilka en del övergick till landsvägar uppåt och norrut, där odlingarna av nyttoprodukter fanns. Man försökte lägga bebyggelsen så att den skulle vara skyddad mot de ofta förekommande översvämningarna som drabbade staden, men med klent resultat. Den svåraste inträffade år 1803, då hundratals människor fördes med i vattenmassorna, man bestämde då att flodens vallar skulle höjas och stensättas. För att förhindra olyckor av liknande slag, revs byggnader närmast floderna och inga nya fick uppföras alltför nära. Dagens naturkatastrof visar att inte heller gator tål den erosion som vattnet utövar. 

Lille Victor nio år blickar in i framtiden

En bild säger mer än tusen ord sägs det. Nedan följer ett axplock av våra egna bilder och bilder från TV och dagliga tidningar. 

 Saluhallen rensas från gyttja.


En liten fikapaus En liten gumma sopar utanför sin dörr


En stor hög med skor
Man med hund räddas dramatiskt utanför polishuset.
ABBA, känner du igen butiken där vi handlade "de onämnbara"?
Polis på väg ut från polisstationenAvenida do Mar
Bron mellan saluhallen och Anadia
Två dagar efter skyfallen upprättades en provisorisk busshållplats strax bakom saluhallen för busstrafiken mot de östra delarna av ön.
Här rensas det vid Campo da Barca

Fatimas besök på Madeira år 1948Här följer ett smakprov på ett svunnet Madeira. Bilderna är tagna under den heliga Fatimas besök på Madeira i april 1948. Mest intressant är att ana hur betydelsefullt det var att få skåda Fatima. Knäböjande kvinnor i långa kjolar och hucklen, barfotabarn, imposanta präster och en mängd med utkommenderade soldater plus, som synes, en menighet i alla åldrar flockades längs kortegevägarna.
Många byggnader och naturligtvis kyrkorna känner man väl igen från dagens Madeira.

Den heliga Fatima anländer till Madeira med ångaren Lima.


Festlig mottagning på bukten i Funchal

Rotunda Infante med Avenida do Infante i bakgrunden, som idag leder upp mot hotellområdet.
Den pampiga jakarandaallén är ännu ej planterad.
Mitt i rondellen placerades statyn på ett blomsterklätt altare och med präster i ring runt.


Kortegen med Fatima rör sig sakta i människohavet längs Avenida Arriaga för att nå....


... Sé Cathedral i centrum av Funchal.


Vistelsen varade bara i fyra dagar, men helgonet hann skjutsas runt till de största byarna.  
Camara de Lobes

Santa Cruz

Ponta Delgada

Serra de Água


Ribeira Brava


Paul do Mar

Porto Moniz


Porto da CruzMadeiras etnografiska museum i Ribeira BravaMadeiras etnografiska museum ligger inrymt i en före detta kvarn för sockerrör. Till en början fick man kraften till kvarnen från dragdjur, men år 1862 togs en kvarn driven av vattenkraft i bruk.
Delar av kvarnen har lämnats kvar i muséet t ex de skovelhjul som drev maskineriet.

Byggnaden omvandlades till museum år 1996. Muséet innehåller olika temarum såsom fiske, transport, handel, linberedning, spannmålshantering och vinodling.  

 
OBS fotoförbud råder i muséet, vilket en vänlig vakt påpekade efter en stund, synd, det fanns mycket av intresse att bevara på bild.  
Båtar skönt bemålade och i bruk återfinner man även idag i Funchal och Camara de Lobos.


Vinpress med de typiska korgarna för transport av vin. Korgarna kantar vägrenarna i skördetiden. En dubbelvikt säck på axeln, upp med korgen och iväg på sega ben i de branta backarna till uppsamlingsvägarna.  


Vinbonden och hans råvaror.


I det här getskinnet bevarar bonden sitt eget bordsvin.


Vinet på väg ut i vida världen.


En typisk lanthandel som denna finner man även idag runt om på ön.


Här är dock inredningen bevarad för eftervärlden i ett rum på muséet.


Här skiljes agnarna från vetet.


Kornen mals med en enkel vattenkvarn.


Mekaniseringen går framåt med en maskin importerad från Amerika. Lägg märke till den vattendrivna kvarnen i bakgrunden!


Del av sockerkvarnen i muséets yttervägg, en vacker installation.
Faciliteter och utblickar runt vår husknut i São Goncalo


São Goncalo, en vacker stadsdel i Funchal, ligger inom promenadavstånd från Funchals centrum, särskilt nedåt. Här har vi slagit ner våra bopålar vintertid. Vi valde denna del av Funchal mycket på grund av den hänförande utsikten över staden och bukten med dess lyxkryssare, som anländer dagligen till hamnen ibland upp till fyra stycken åt gången.


  Kyrkan mitt i byn - och tvärs över gatan finner vi......ett av släkten Carvalhal (som anlade Quinta do Palheiro Ferreiro och Blandy Gardens) ståtliga bostäder numera ålderdomshem för bättre bemedlade damer.


En nutida berömd herre (Christiano Ronaldo) har också förförts av utsikten och låtit uppföra detta svårfotograferade palä.  


Dyra hus för golfare byggda på sluttningen nedanför golfbanan, Palheiro Golf.


Här hittar vi några bekvämligheter grupperade kring kyrkan, såsom apotek och ....


...ett fungerande postkontor, behövs särskilt när pensionen skall utbetalas. Fingeravtryck gäller som namnteckning. 

Mitt emot posten ligger Café Stop med välbesökt bar och restaurang, tillhandahåller även hämtmat.


Restaurang Zarco, för de lite mer välbeställda hungrande.....

...en liten titt på dukningen.Ett litet stycke upp på Estrada Conde Carvalhal ligger restaurang Tic Tac med möjlighet till övernattning.


Ytterligare några hundra meter erbjuder vi restaurang Montanha, där det också finns ett fyrstjärnigt hotell, Ocean Gardens.  Jahapp, med buss tar man sig till Funchals centrum på åtta minuter.


Bensinstation 50 meter från grinden öster ut, men ännu bättre är att busshållplatsen ligger där både för lokal- och landsortstrafiken till t ex flygplatsen (2.75 €).  


Endast 100 meter väster om vår grind finns närbutik med bar, som håller öppet sju dagar i veckan.


Var kom den här lilla krabaten ifrån?

RSS 2.0