Vitt kort - en byråkratisk historia
Om man månadsvis har ett litet utslag på kinden, som efter det man försökt pilla och trycka ut det onda fortfarande smärtar starkt vid beröring, då söker man hjälp. I det här fallet besöktes Gustavsbergs vårdcentral. Där avfärdades raskt besväret med "det kan du trycka ut själv" av distriktssköterskan. Tack och adjö!

Flintugnarna som inspirerat till kommunvapnet i Värmdö.

   
En vecka senare uppsöks vårdcentralen i Funchal, eftersom permanent uppehållstillstånd plus det lilla blå kortet -  European Helth Insurance Card - kan visas, var det bara att sitta ner och vänta på hjälp.
     
         
Efter en stund kommer en liten moderlig sjuksyster och visar in i behandlingsrummet. Hon talar ingen engelska, men eftersom problemet är utrett i patientmottagningen känns det ändå tryggt. Dock börjar hon omständligt badda och rengöra en liten skada på handryggen under det att hon sjunger, inte alltför illa! Då handen är omplåstrad uppstår en paus, men strax kommer en engelsktalande läkarstuderande och tar över. Efter lite petande och klämmande meddelar hon att den här lilla plitan måste opereras och präntar ner namn och adress till Medical Center, ett privat läkarhus. Stort plåster på såret och lycka till!

På den privata kliniken Medcial Center konstaterar läkaren att det är frågan om en cancerknöl, en ofarlig sådan, som det är bäst att operera bort. En ny tid reserveras, men dagen innan operationen ringer en fåordig sköterska och meddelar att ingreppet skall ske först om fyra veckor och att de återkommer per telefon om ny tid.
Veckorna går och på TV visas reportage från kliniken, som verkar närma sig konkurs. Vid besök på kliniken lovar de att läkaren skall ringa upp. Så sker icke!

Husläkaren på vårdcentralen i Värmdö ger lugnande besked, det är ingen brådska med ingreppet, det fixar hon vid besök senare i vår.     


Jahapp, som varande en person med - Cartão de Residencia Permanent - och således rätt till sjukvård enligt landets regler, har man även rätt till en liten återbetalning av erlagd avgift vid besök hos privatläkare. 


Utbetalning sker på försäkringskassan. Men då krävs ett gult försäkringskort uppges det, som utfärdas på samma ställe som den första undersökningen gjordes, det vill säga på vårdcentralen. Väl där höll damen i receptionen på att gå i taket, för där utfärdades det minsann inga gula kort. Tillbaka till försäkringskassan, där handläggaren ringde upp en herre, som meddelade att det var ett vitt kort som utlänningar skulle visa upp. Namn och adress till en ny handläggare. 


 Donna Odette skulle kunna hjälpa till och hon har sin mottagning i samma hus som vårdcentralen fast på baksidan!  Men då skall ett intyg från försäkringskassan intyga pensionen.
OK     
Vi tillskriver f-kassan i Sverige och efter några veckor kommer det efterfrågade inkomstintyget. Tillbaka till Donna Odette, som nu fått ett nytt kösystem med könummer, som med ett metallisk plingande pockar på uppmärksamhet. Man skall ha tagit rätt lapp vid ingången, ha god syn för att uppfatta sitt nummer på displayen uppe vid taket och förstå vilket skrivbord man skall infinna sig vid.
Donna Odette vrider och vänder på alla intyg, översatta till spanska av f-kassan i Sverige, och meddelar att det vita kortet tyvärr inte kan bli utfärdat, då den vårdsökande inte har skrivit ut sig från hemlandet!
 
Men vid nästa vårdbehov, akut, skall sjukhuset anlitas där en senhor Alfons..... skall vidtalas. Denne herre bestämmer om skadan skall behandlas på sjukhuset eller om åkomman är så akut att den kan behandlas privat och patienten då kan komma i åtnjutande av återbäring från den madeirianska sjukkassan.
 
Vid hemkomsten till Sverige hade cancern läkt ut!
 
Värmdö vapen.svg

Värmdö kommunvapen.
Trackback
RSS 2.0