São José i Arco de São Jorge


Arco de São Jorge är en liten by på den nordliga kusten av Madeira. Den ligger väl skyddad från östliga vindar av São Jorges bergssida och i lä från väster av Boa Venturas berg. Jorden är bördig och föder 509 innevånare (mars 2008).
Vi hade förhoppningar om en fest i mitten av påskveckan, men fann en by utan flaggspel, utan festliga girlanger i allsköns färger av creppat papper, utan stånd med grillat kött, inga nybakade bolo de cacos,  inget lokalt vin utskänkt av små väderbitna gubbar. 
Vi frågade en vänlig dam som sopade framför kyrkan om det skulle bli något festande till São Josés ära. Jodå, men inte i kyrkan utan nere i centrum, till kvällen. Byn var mycket stilla. Vi såg samma unga flicka i gräsgröna tights två gånger, när vi cirklade runt. Inga tecken på festligheter någonstans. 
Vi passerade Quinta do Arco, Portugals största rosenträdgård, med 1.000 olika slags rosor. En stor turistbuss var parkerad utanför portarna, så några turister fanns säkert där inne. 
Strunt i festen, vi var hungriga och fortsatte till ett av våra favoritställen för picknick, en miradouro mellan São Jorge och Santana (bild nr 6).  
Väl hemma och med internet till hjälp, kunde vi konstatera att São José firas en hel vecka med seminarier ov olika slag och som avslutning dansuppvisning av folkdansare från Campanario. Inget tingel tangel alltså, som vi stött vid tidigare helgonfester. image42

Interiör från kyrkan i Arco de São Jorge

image43

Predikstolen och vacker kaklad vägg

image44

Kyrkan har fyra fula högtalare på tornet, här elegant gömda bakom en palm


image45

Den välstädade planen framför kyrkan

image46

Utsikt över Arco de São Jorge

image47

Miradouro i Vigia med pick-nickplats och liten park

image48


Vy från hotellet Furaõ i Santana

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0