ReslustOvanstående lilla plastbricka har jag blivit betrodd med av Funchals stadstrafik, HORÁRIOS DO FUNCHAL.

Det var mycket omständligt för en SL-van trafikant att komma igång med resandet med buss i Funchal. Tänk att bara gå in på Pressbyrån i Stockholm, be om ett månadsmärke, betala och gå ut. Tar max tre minuter utan kö! 
Här skall man fylla i en hel A4-blankett och bifoga ett nytaget foto, samt vänta tio dagar för kontroll och inplastning av det lilla kortet. Sedan får man betala en dryg femtiolapp för det. Därefter kan man ladda kortet tidigast en vecka före månadsskifte och endast betala kontant första gången! Då de flesta som nyttjar busstrafiken, är de som inte äger bil, är de heller inte så moderna att de har kontokort, så köerna är alltid långa för kontantbetalning. De står i dubbla rader utanför försäljningsstället och trampar. När man laddar kortet på nytt kan detta göras i en automat utanför kontoret. Vid månadsskiftena står då en tjänsteman vid automaten och hjälper till!  
Låter det gnälligt? Men det tog fem besök på bussbolaget innan allt var klart för nyttjande.Så var det dags att börja utforska staden med buss. Snön uppe i bergen gjorde att vi tog tredubbla tröjor på oss, fast vi endast skulle åka till Monte. Buss nummer 20 från staden blev snart fullpackad av turister, mest storvuxna holländare och en och annan liten maderian, som klämde sig före i kön. Jag krånglade av mig de varma sockorna i de fotriktiga sandalerna och fick en del smällar av de stackare som fick stå i gången i den krängande bussen.
Väl uppe visade det sig att det inte var kallt alls, där åkte den tjockaste tröjan av!Här börjar promenaden i Monte

 

Allehanda drycker bjuds ut.....och annat man kan behöva som turist.


Vi gick förbi kyrkan och även Madeira Palace Garden båda mycket vackra, men vi skulle ju lära oss bussnätet!Lite reklam kanske behövsLinbanan, en hisnande färd från strandpromenaden.Busskortet i högsta hugg.Väl nere i staden smakade en chinesa med Queijada bra.       


Kommentarer
Postat av: Anci

Hej !

Att vara bussturist på Madeira verkar vara aningen krångligt, men också intressant. Dina resereportage väcker minnen från Madeiras ö.Kram

Anci

2009-03-06 @ 08:34:29
URL: http://lighthouse-ankan.blogspot.com
Postat av: JP

Fantastiskt fint resereportage!

2009-03-07 @ 16:22:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0