Nejlikerevolutionen - 36 år



Coruche mural 25 Abril.jpg




Revolucão dos Cravos, Nejlikerevolutionen, en revolution som utspeladeds i Portugal den 25 april 1974. Då störtades en diktatur som varat sedan 1926. Revolutionen var näst intill oblodig då bara fyra människor dog.

Militären i Portugal hade år 1926 tagit makten och gjort landet till en fascistisk diktatur. António de Oliveira Salazar  blev dess förste finansminister och senare premiärminister från och med 1932. Han började bygga upp Estado Novo - Den nya staten - och lyckades få landet på fötter. Men sociala reformer var han ingen vän av, däremot var censur av pressen, liksom den hemliga polisen - PIDE - omhuldade.

Då Salazar blev allvarligt sjuk, med hjärnskador efter att ha fallit från en stol, tvingades presidenten avsätta honom 1968. Till sin dödsdag trodde Salazar att han fortfarande var minister.

Marcelo Caetano utsågs till hans efterträdare och inledde reformer på det ekonomiska och sociala området, men i den väsentligaste frågan, om koloniernas frigörelse, vägrade han hårdnackat till eftergifter.

Det var de ändlösa kolonialkrigen i Angola, Mocambique och Guinea-Bissau, som var orsaken till diktaturens fall. Krigen slukade 50% av statsbudgeten, för att hålla en armé på 200.000 man. Under tre till fyra års tid tvingades soldaterna riskera sina liv i ett meningslöst krig för en urusel betalning. Det var inte bara bland soldaterna det var revoltstämning, utan även större delen av officerskåren, överstar och generaler var motståndare till regimen.  

På morgonen den 25 april spelade den portugisiska radion den förbjudna sången "Grandola vila morena". Det var signalen till den armékupp, som störtade den nästan 50-åriga diktaturen. Första maj demonstrerade 1,5 miljoner på Lissabons gator. Hand i hand med arbetarna gick soldater med nejlikor i gevärsmynningarna.
Efter denna långa tid med diktatur låg Portugal i utvecklingsnivå mellan kapitalistländerna och den tredje världen. Jordbruket var ineffektivt, industrin kom inte igång förrän i början av 60-talet och 40 % av befolkningen var analfabeter.  


Jag begav mig ut på Funchals gator för att insupa lite feststämning men blev besviken. Mötte endast tre personer med nejlikor i händerna. Inga blomsterförsäljare, ingen musik vare sig levande eller från högtalare. Kanske var jag lite tidigt ute, men efter att ha bevistat denna dags festande både i Porto och Lissabon, var detta inte vad jag hade väntat mig. På "kontinenten", som fastlandet omnämns här, festar man fortfarande ordentligt denna dag med parader, orkestrar som spelar taktfast sprittande musik, nejlikor i var mans hand och det äts och dricks hela natten lång.   





I São Lourenzopalatset fick den avsatte regeringschefen Marcelo Ceatano vistas i väntan på utvisning till Brasilien.





Idag, dagen till ära, var palatset, liksom alla offentliga byggnader och banker, prydda med vepor av detta slag, vilket var det festligaste inslaget jag kunde finna.





En promenad ut på piren visar hur jord - och stenmassorna från den stora översvämningen nu har planats ut på den före detta stranden. Kanske får massorna ligga kvar och omvandlas till park! 





Visst ser det trist ut.





Med budskapet "Madeira, bela com sempre" vill Turismo locka  tveksamma turister till ön.




Men på den andra sidan om piren ligger nöjesbåtar och restauranger lika tätt som förut.








Bolo de caco är aldrig fel.





I brist på motiv på ystra revolutionärer får mitt besök i staden bli en konstinventering längs Avenida do Mar.
 
















Lite snopet blev stadsbesöket, men jag hade i alla fall tur med vädret!





Kommentarer
Postat av: Anci

Hej !

Ovan skriva inlägg är av bästa kvalitet och mycket informativt. Nu har jag lärt mig en hel del om Portugals historia på en liten stund.



Stor kram

Anci

2010-04-28 @ 08:21:12
URL: http://lighthouse-ankan.blogspot.com
Postat av: Samuel

Författarinnan har i sedvanlig ordning utnyttjat möjligheterna, inom ramen för den begränsning som i förhållande till andra språk föreligger, att på ett underfundigt sätt och med en distans till de förekommande bilderna fått inlägget att tillhöra de yppersta i den aktuella formen.



/Petter/



2010-04-28 @ 15:21:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0