Från det ena till det andra....









Här visas en ganska typisk syn, som kan möta oss en morgon efter en stormig natt.



Idag har vi här på sydsidan av Madeira cirka 13 plusgrader, starka vindar och med kraftiga skurar i byarna.... men det är 21 grader varmt i havet!

Medeltemperaturen i luften för sydkusten ligger på 18 grader under året, men sjunker med en och en halv grad per hundra meter i höjd. Bergen delar upp ön i två hälfter och ger upphov till två olika klimattyper en nordlig och en sydlig. Dessutom påverkar vindarna och golfströmmen klimatet. Den fuktiga nordostpassaden blåser året om. När den pressas upp mot bergen avkyls den och bildar regn. På nordsidan av ön regnar det dubbelt så mycket som på syddelen. Så fort vindarna passerat bergsryggen blir de varmare och torrare och med det blir sydsidans mark uppvärmd och även soligare. Vi har dock inte alltid soligt väder och tur är det, annars vore det inte så grönt och skönt i Funchal med omnejd för oss och alla turister till glädje.         










Praia Formosa med tre meter höga vågor och ett trollskt dis över stranden.



Vackert, men vi börjar tröttna på blötan. Fast vi är inte ensamma, Azorerna och Kanarieöarna får också känna på dessa lågtryck som dyker upp under vintermånaderna. 

 





Bloggens inledningsbild visar en korgstol utomhus och här ovan en bild på ett minst hundraårigt matsäcksskrin.
Vad menas?
Jo, stolen har drabbats av trämask, vilket kan inträffa i fuktiga stenhus, som lite då och då värms upp kraftigt. 
Skrinet har i alla sina dagar förvarats i gistna, hälsosamma trähus! 












Risk för trämask!











Troligen riskfritt!



Kommentarer
Postat av: Ölandsvindar

Ja, här bor vi också så långt söderut att det finns risk för trämask. Vi diskuterar det problemet ibland i hembygdsföreningen. Gamla träredskap får man stoppa i frysen ibland för att ta död på maskarna. Orkan och inbrott! Nu räcker det väl ett tag med ledsamheter för er.

Kram från oss

Kerstin

2010-12-08 @ 14:23:37
URL: http://spanskavillan.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0