Funchal över alla bräddar.........


Funchals tre floder har svämmat över efter ett skyfall som varade i åtta timmar. Landsorg har utlysts i tre dagar för att hedra de döda och alla drabbade. Floden av vatten, lera, stenblock och träd utökades ju längre ned den kom mot Funchal med husrester och bilar. Katastrofen, med dess skadeverkningar, kunde ha blivit än större om den inträffat nattetid. Nu var de flesta vakna och de boende längs floderna bevakade intensivt hur flodernas vattenstånd höjdes sekund för sekund. Få anade då vilken kraft vattnet kunde utveckla. 

De första bosättarna i det som skulle bli Funchal slog sig ner i bukten mellan tre floder och i skydd av bergen på sydsidan av Madeira. Bukten är fem kilometer bred och gav skydd till fiskarnas och handelsmännens båtar. Funchal, som betyder fänkål, blev stad år 1508. Den första stadsbildningen låg öster om den flod, som rinner framför saluhallen idag. Senare byggdes staden ut åt väster, där också katedralen Sé uppfördes mellan 1493 0ch 1508 (den fick status av domkyrka 1514). 

Huvudgatorna byggdes parallellt med havet och var sammanbundna av tvärgator, vilka en del övergick till landsvägar uppåt och norrut, där odlingarna av nyttoprodukter fanns. Man försökte lägga bebyggelsen så att den skulle vara skyddad mot de ofta förekommande översvämningarna som drabbade staden, men med klent resultat. Den svåraste inträffade år 1803, då hundratals människor fördes med i vattenmassorna, man bestämde då att flodens vallar skulle höjas och stensättas. För att förhindra olyckor av liknande slag, revs byggnader närmast floderna och inga nya fick uppföras alltför nära. Dagens naturkatastrof visar att inte heller gator tål den erosion som vattnet utövar. 

Lille Victor nio år blickar in i framtiden

En bild säger mer än tusen ord sägs det. Nedan följer ett axplock av våra egna bilder och bilder från TV och dagliga tidningar. 

 Saluhallen rensas från gyttja.


En liten fikapaus En liten gumma sopar utanför sin dörr


En stor hög med skor
Man med hund räddas dramatiskt utanför polishuset.
ABBA, känner du igen butiken där vi handlade "de onämnbara"?
Polis på väg ut från polisstationenAvenida do Mar
Bron mellan saluhallen och Anadia
Två dagar efter skyfallen upprättades en provisorisk busshållplats strax bakom saluhallen för busstrafiken mot de östra delarna av ön.
Här rensas det vid Campo da Barca

Kommentarer
Postat av: Anci

Tack för att du får mig att inse vad som egentligen har hänt på Madeira. Det är hemskt att se hur mycket det har varit.Ta hand om er och jag önskar att vädret blir bättre snart :)Kram

Anci

2010-02-25 @ 10:49:34
URL: http://lighthouse-ankan.blogspot.com
Postat av: Ann-Britt

Det var nyttigt att få se vilken kraft vatten har,jag kände inte igen affären med de "onämdbara"men det var många bilder jag kunde känna igen,stackars Dick då blev det mycket arbete och det måste väl ha förstörts en massa saker.

Här har vi det bra,har blivit varmt,Kerstin kommer på lördag det blir kul.Kramar till er båda!

2010-02-25 @ 11:44:52
Postat av: Margareta

Jag undrade just hur ni hade det när vattnet översvämmade Funchal, men jag antar ni klarade er hyfsat bra en bit upp på bergssluttningen.Här blir det väl också översvämning när all snö smälter så småningom.Kram

Margareta

2010-03-09 @ 18:20:19
Postat av: Titti

Grattis på födelsedagen! Och stort tack för senast. Det var mycket gott och trevligt. I helgen ska vi testa ditt recept.

Kramar

Titti & Bertil

2010-09-23 @ 13:24:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0