En pilgrim i São GoncaloVår kyrka i São Goncalo har smyckats till fest inför besöket av den heliga Fatima. Denna helgonfigur hör hemma på fastlandet men gör en sju månaders pilgrimsfärd till Madeira. Där besöker hon alla församlingar, cirka två dygn i varje kyrka. 

Miraklet i Fatima är ett väl dokumenterat himmelskt skådespel, som utspelade sig under några månader år 1917.

Tre barn lekte och stojade då de fick söka skydd för ett oväder i en grotta. De fick plötsligt se ett ljussken närma sig och stanna utanför grottan, skenet visade sig vara en genomskinlig ung man. Mannen talade till barnen och sade sig vara en skyddsängel. De började be tillsammans och barnen föll i trans. Ängeln återkom två gånger och ingen av barnen berättade för sina föräldrar om händelserna. 

Några månader senare, i maj, fick samma barn åter söka skydd för ett oväder när de var ute med sin hjord. Denna gång uppenbarade sig en vacker kvinna för barnen. Kvinnan presenterade sig för barnen och sade sig vara från himlen. Hon talade portugisiska och svarade på barnens alla frågor. Hon lovade att återkomma den trettonde dagen i de följande fem månaderna. Kvinnan lovade att hon skulle utföra ett mirakel som skulle få alla tvivlare att tro. När hon lovat detta, kunde barnen se hur ljusstrålar strömmade från hennes fingrar ned mot marken. Den lysande kvinnan förutsåg slutet på det stora kriget, kommunist-Rysslands framväxt och andra krig som skulle komma. Dessutom avslöjade hon ännu en hemlighet, som än i dag bara påven känner till.
De bestämde sig åter för att inte berätta för någon om sin upplevelse, men den yngsta flickan kunde till slut inte låta bli och snart var händelsen känd i hela byn.

För varje återkomst blev folkmassan större och större och de flesta såg ljusstrålar, blixtar, konstiga moln, röster och även en spricka i jorden uppstod där eld och djävlar syntes. 
I augusti hade kännedomen om barnens syner spridit sig i hela Portugal. Nyfikenheten hade nu också väckts hos både myndigheter och kyrka och den 11 augusti kallades barnen inför rätta för att ha stört lugnet. Barnen vägrade svara på frågor och blev till slut hotade med avrättning, men alla teg trots hotet om döden.

Vid den sista återkomsten var himlen täckt av moln och ett ihållande regn föll, 50.000 pilgrimer trängdes på de leriga vägarna. Barnen fick knuffa sig fram till trädet, där kvinnan brukade framträda och plötsligt upphörde regnet och en jättelik "silverdiskus" lyste från himlen. Den dansade och snurrade som en bengalisk eld. Ljuset var starkt som solens, men de 50.000 människorna kunde se rakt in i den utan att skydda ögonen. Flera av människorna märkte att deras kläder torkat på bara några sekunder. Hela händelseförloppet var över på tio minuter.

Därmed upphörde miraklen i Fatima. Två av barnen dog unga, medan Lucia Abobora togs omhand av kyrkan och blev sedermera känd som syster Maria des Dores.

Vad var det som skedde? Var det ett mirakel eller en UFO-observation! Denna fackelbärande procession passerade vårt hus sent på kvällen med sång, musik och naturligtvis med helgonet Fatima buren på en blomsterklädd bår.
I kyrkan fanns ett schema uppsatt vad som skulle hända under det två dagar långa besöket. Detta plakat hade naturligtvis undgått oss hedningar.  

Vi hade redan tidigare läst om hennes ankomst till ön och den uppståndelse hon röjde. Biskopen välkomnade henne på flygplatsen och därefter fördes hon högtidligt genom Funchals gator till katedralen i Funchal. Statyn har varit här en gång tidigare år 1948. Då anlände hon med ångaren Lima för ett endast fyra dagar långt besök.

Då vi på Turismo hörde oss för, hur Fatima skulle färdas över ön, började damen titta i dagens tidning om hon kunde hitta någon uppgift! På min fråga om inte färdvägen fanns inlagd på internet (det stod en dataskärm bredvid kvinnan) fick jag ett nekande svar.
Då jag några dagar senare besökte flygplatsen, gick jag in till den turistinformationslokal de har där och ställde samma fråga. Den vakna och tjänstvilliga damen där började genast knappa på sin dator och fick fram alla data om helgonets pilgrimsresa. Hon skrev dessutom upp www-adressen så att jag själv kunde kontrollera att inga förändringar skett i färdvägen.
 
Jag har sagt många gånger genom åren att personalen inne i Funchal på turistkontoret är helt värdelös. De har helt missuppfattat sin uppgift och är dessutom okunnig, snorkig och lat. 


 


Med denna affisch "saluförs" Fatimas pilgrimsfärd. 
Närmare än så här ville vi "ogudaktiga", med kamera i högsta hugg, ej gå fram.
Även kyrkans övriga helgonbilder hade fått vackra blommor.Strax skall Fatima få åka bil med en av våra grannar till nästa helgedom.


När helgonet åkt tar festandet fart
Här serveras hemkokt kycklingsoppa och poncha.

Lottförsäljning till förmån för kyrkans nya tak.
 
File:ChildrensofFatima.jpg


Lucia Abobora, Francisco Marto och Jacinta Marto

Kommentarer
Postat av: Anci

Hej !

Åh, vad jag gillar din blogg ! Första bilden är så vacker, jag tycker om att läsa om helgonen och jag hoppas att många fler hittar hit !!Stor kram

Anci

2010-02-01 @ 08:45:22
URL: http://lighthouse-ankan.blogspot.com
Postat av: Petrus

Fyller på mina tidigare kunskaper i ämnet. Tack

2010-02-05 @ 21:20:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0