Legenden om Sir Robert Machin och hans älskade Ana d´ArfetLegenden berättar om adelsmannen Sir Robert Marchin som av okänd anledning blivit utvisad från England på 1300-talet. Då han var förmögen, kunde han köpa sig ett skepp, utrusta detta och segla mot Lissabon med sin älskarinna Ana d´Arfet. En nordlig storm förde skeppet ur kurs och en dag siktades en ö, (Porto Santo), där man kunde lägga till. Ytterligare land skymtades åt sydväst och man beslöt utforska även detta. 
Skeppet hade kommit till Madeira och ankrade i den skyddade viken, där idag staden Machico ligger. Sir Robert ville undersöka ön och begav sig iväg på en upptäcktsfärd inåt landet. När han återkom till hamnen var skeppet försvunnet. Besättningen hade gjort myteri och lämnat Sir Robert, Ana och deras betjänt kvar. Den stackars Ana blev så sorgsen inför utsikten att leva isolerad på ön att hon dog. Sir Robert reste ett kors på Anas grav och senare uppfördes ett kapell på platsen som gavs namnet Santa Cruz.
Sir Robert med betjänt lyckades bygga en liten båt och hamnade ännu en gång i sjönöd och drev iland på Marockos kust. De blev tillfångatagna av morerna och försökte få regenten intresserad av den okända ön, men den ansågs ligga för långt bort, för att de skulle få ut något av en sådan färd. Inte heller den spanske kungen var intresserad av denna nyupptäckta ö. Hur det till slut gick för Sir Robert berättar inte legenden. Capela dos Milagres, byggd på den plats där enligt legenden Sir Robert lät begrava sin Ana.


Kapellets namn syftar på ett speciellt mirakel, som utspelades år 1803. Kyrkan låg nära floden, som åtskilliga  gånger under århundradernas lopp svämmat över. Denna gång förstördes kyrkan nästan helt och kyrkans heliga kors flöt ut i havet och bärgades av ett förbipasserande skepp!
Själv har jag stått på insidan av den öppna porten och bytt, av ett kraftigt skyfall, genomblöta kläder, vid en av våra utfärder med buss på landsbygden. 


Torget framför kyrkan har förvandlats från parkeringsplats, ändhållplats för bussar och samlingsplats för kortspelande herrar till en prydlig stensatt park. Kortspelarna verkar inte riktigt trivas här längre.


Ett stenkast från kyrkan har man anlagt en badstrand med sand från Marocko och en skyddande stenpir.

Fortet i fonden är från 1700-talet, nedanför är det utmärkt den historiska plats där Teixeira och Zarco landsteg den 2 juli 1419 på Madeira och bevisade att legenden talade sanning.Vaz Teixeira står staty på torget framför församlingskyrkan Igreja Matriz, uppförd under 1400-talet, omgiven av majestätiska plataner. Den gula byggnad som skymtar bakom herrarna på parksoffan är fästningen, Forte do Amparo. Fästningen är byggt 1706, en tid då piratskräcken var stor. När piratskeppen närmade sig, tändes stora bål på en hög klippa, Pico de Facho.  Bålen manade befolkningen att ta skydd och soldaterna att infinna sig på fortet. Där skulle de förhindra piraterna att lägga till i hamnen. Årligen tänds hundratals bål på sluttningarna en kväll i september, för att påminna om forna tiders oro. 

 


 


Pico de Facho i fonden.


     

Kommentarer
Postat av: Anci

Åh, vad jag tycker om när du skriver om sådana här saker ! Det är spännande att höra mer om legender och historiska händelser. Mer av det, om jag får ha en liten önskan :)Stor kram till er

Anci

2010-01-11 @ 11:00:08
URL: http://lighthouse-ankan.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0