Broderi à la Madeira









På Funchals gator kan man få se en och annan broderande dam, som skall locka turister till ett besök i en "Fábrica de Bordados".

Fabrik i vår mening är det dock ej frågan om, utan det är firmor som tar fram och förser kvinnor ute på landet med grundmaterial till broderiarbeten. Brodöserna erhåller tyg med mönster överfört med  schablontryck, som de skall brodera efter. Firmorna tar sedan emot, synar, tvättar och stryker de färdiga arbetena. Därefter är det dags att sälja broderiarbeterna till besökare på fabriken eller så exporteras de till andra firmor ute i världen. 





En engelsk kvinna, Elizabeth Phelps, som tillhörde en familj bosatt på Madeira engagerad i vinhandeln, startade broderiindustrin.
Elisabeth började sysselsätta unga flickor i Santana med broderi, för att kunna ge dem en liten inkomst. Hon tog med sig prover på dessa arbeten till England, där det blev stor efterfrågan, till och med från hovet.
   






Då Madeira på utställningen i London 1851 visade upp sina broderiarbeten, blev de plötsligt världsberömda.
Tidens mode gynnade efterfrågan och på 1860-talet kunde knappt alla beställningar levereras. Beställningarna blev bara fler och fler och 1906 hade antalet kvinnor som broderade stigit till 30 000 för att kulminera 1950, då inte mindre än 60 000 kvinnor av Madeiras hela befolkning på 270 000 invånare var brodöser.  
    





Antalet broderifabriker ökade snabbt och 1923 fanns, i den relativt lilla staden Funchal, 100 broderifirmor. Idag finns cirka 35 firmor kvar som sysselsätter 5 000 kvinnor. 


 



När kvinnorna får arbetsmaterialet i sin hand, vet de vilken betalning de får för arbetet. Arbetsinsatsen räknas ut med hjälp av en särskild apparat, som föres utmed alla mönsterlinjer och som registrerar alla stygn som skall utföras.
Sedan revolutionen 1974 har de kvinnor som är registrerade som slöjdare fått en liten pension. Broderifirmorna har skyldighet att redovisa kvinnornas antal stygn till ett register på Madeira. På det sammanlagda antalet stygn som en viss kvinna arbetat ihop, baseras sedan pensionen. 





Ute i byarna kan man, ofta på eftermiddagarna, se kvinnorna sitta mot en solig vägg och brodera. 

 




Snart stundar påsk och jag tar fram de tupprydda dukarna.

Här syns det sigill som fästs vid de arbeten som granskats och godkänts av Instituto do Bordado. I samma ståtliga byggnad är ett museum inrymt, som visar hantverk från Madeira. Redan i trapphallen visas en bonad med madeiramotiv, som det tog tre kvinnor tre år att tillverka.    





Här visas den broderade linneduk som utfördes till drottning Elisabeth besök i Lissabon 1957. 






En närbild på festduken.






En sovrumsmiljö från 1800-talet har skapats med engelska 1700-tals möbler och alla de broderade sängtillbehör som hörde till ett sovrum på den tiden. 





En fantastiskt broderad "morgonrock".






Denna apparat (lik en gammal tandläkarborr) hade till uppgift att med små stick markera mönstret genom ett shablonpapper. Därefter lades shablonen ut på tyget som beströks med en tygboll doppad i anilinfärg och mönstret avtecknades på linnetyget.      





Med dessa strykjärn fick man vara varlig så att inte broderierna skadades.

Kommentarer
Postat av: Anci

Oj ! Nu är jag så imponerad. Både av de broderande kvinnorna (inga män ?) och av all din kunskap, inhämtad eller förvärvad.

Och morgonrocken vill jag gärna ha :)



Kramar

Anci

2011-03-24 @ 17:42:36
URL: http://lighthouse-ankan.blogspot.com
Postat av: Ann-Britt

Ja,kan bara instämma med Anci,du har mycket att lära ut.

Kram Ann-Britt

2011-03-25 @ 13:46:52
Postat av: Nonno

Fin blogg !

2011-03-30 @ 19:55:12
Postat av: Ölandsvindar

Suck! Nu ska jag sy några stygn på min påskduk. Om några år kanske den är klar.

Kram

Kerstin

2011-03-31 @ 07:56:41
URL: http://spanskavillan.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0