Anoneira, Custard Apple Tree, Cherimoya, Zuckerapfelbaum

image36
Faial tidig festivallördag. Köttleverantören har kommit och stånden börjar så smått resas.
image37
Fimpen i munnen och handen i köttboxen
image38
Vacker anona, men behöver några dagar på sig att mogna
image39
Blommor, anonas och korgstol från Camacha
image40
Här skall invigningstal hållas och sedan brakar festivalen igång
image41
Producenternas anonas i lådor numreras och bedöms

 Idén till en anonasfestival uppstod 1990, då en grupp odlare i Faial ville gynna försäljningen och väcka uppmärksamhet kring frukten.
Uppslaget var gott och idag ställer cirka 100 odlare ut prov på sina frukter.
Frukten ser ut som en grön boll, som någon lyckats sätta tumavtryck på runt om. Den skalas och kan sedan ätas som den är, fast de små kärnorna skall förstås pillas bort. Den är god i fruktsallad, men man kan också göra likör, glass och puddingar av den. 
Festivalen pågår i två dagar med festtal, musik, tävlingar och naturligtvis smakprov från olika matstånd. Man kan själv få grilla sitt köttspett över glöden i en tunna, smaka regionalt vin därtill och så förstås bolo de caco, det runda brödet bakat på bl a sötpotatis.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0