Anoneira, Custard Apple Tree, Cherimoya, Zuckerapfelbaum

Faial tidig festivallördag. Köttleverantören har kommit och stånden börjar så smått resas.

Fimpen i munnen och handen i köttboxen

Vacker anona, men behöver några dagar på sig att mogna

Blommor, anonas och korgstol från Camacha

Här skall invigningstal hållas och sedan brakar festivalen igång

Producenternas anonas i lådor numreras och bedöms
Idén till en anonasfestival uppstod 1990, då en grupp odlare i Faial ville gynna försäljningen och väcka uppmärksamhet kring frukten.
Uppslaget var gott och idag ställer cirka 100 odlare ut prov på sina frukter.
Frukten ser ut som en grön boll, som någon lyckats sätta tumavtryck på runt om. Den skalas och kan sedan ätas som den är, fast de små kärnorna skall förstås pillas bort. Den är god i fruktsallad, men man kan också göra likör, glass och puddingar av den.
Festivalen pågår i två dagar med festtal, musik, tävlingar och naturligtvis smakprov från olika matstånd. Man kan själv få grilla sitt köttspett över glöden i en tunna, smaka regionalt vin därtill och så förstås bolo de caco, det runda brödet bakat på bl a sötpotatis.
Kommentarer
Trackback