Santo António da Serra
Parken vid kyrkan. Till vänster skymtar den lilla musikestraden. Kyrkan full vid allhelgonahögmässan.
Finfin lök till salu

Ett trevligt utflyktsmål under helgerna här på Madeira är marknaden i Santo António da Serra eller Santo da Serra, som man vanligtvis kallar byn. Den är öppen året om. Ortens odlare säljer frukt, grönsaker, blommor, stora hembakade limpor, kakor, svamp, kaniner, kanariefåglar och hemslöjd . Man har även försäljning av kött och korv från traktens boskap.
Kött ja, grilloset ligger tjockt och lockande från espetadastånden och kycklingutskänkningen. Bolo de Caco knådas och gräddas på stora plåtar. Bröden kan man få naturella, med vitlökssmör eller rullade runt stekt bacon eller korv. Öl, läsk och vin från stora plastflaskor därtill för en billig penning. 
Tidigare hölls marknaden utmed huvudgatan men stånden blev för många, så man upplät en stor plan bakom kyrkan till stånden. Även detta blev för smått och då uppfördes små stenhus i tre rader för handelsmännen. Det gick lite trögt med urhyrningen några år, men nu är det full fart i bodarna. Det gamla fältet har också sina försäljare med inriktning på plagiatkläder, leksaker, lädervaror men även blommor och höns.

Intill marknaden ligger en  stor herrgårdspark, som tidigare tillhört  familjen Blandy. Numera ägs den av staten och är öppen för besökare. Den stora rosafärgade huvudbyggnaden finns kvar och i skuggan av de stora träden på de vindlande trädgårdsgångarna kan man vandra runt och fantisera om tider som flytt. Skolklasser åker hit och har picknick, leker och bekantar sig med djuren i den lilla djurparken med hästar, getter och rådjur. För några år sedan fanns en känguru att beskåda..
 
Området kring byn är, för att vara på Madeira, mycket flackt och ligger på cirka 700 meters höjd. Under en period hade man långt framskridna planer på att lägga flygplatsen här, istället byggdes en golfbana. 1937 invigdes den första banan. Numera driver Clube de Golf Santo da Serra en internationellt erkänd golfbana sedan 1991. Banan har 27 hål och varje vår hålls PGA-turneringen Madeira Island Open här, som lockar världsstjärnor.         

Kommentarer
Postat av: Anci

Åh, ett nytt inlägg ! Det är fylligt och fullt med kunskap. Även bilderna gör också nytta för att vi ska kunna förkovra oss i Madeirakunskap. Ser fram emot nästa lektion :)

2008-11-04 @ 18:08:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0