Långfredag, vandring i laurisilvaskog

Bland det mest hälsosamma och avkopplande man kan ta sig för på Madeira är att vandra längs en levada i en laurisilvaskog. Det var i huvudsak skog av dessa lagerträd som täckte Madeira när ön upptäcktes på 1400-talet och fick det namn som betyder träd på portugisiska. Skogen finns i bergen på en höjd av 300 -1300 meter. Den trivs där fukt, dimmor, moln och låg temperatur dominerar. Lagerskogen är sedan 1999 upptagen på UNESCO:s världsarvslista.
Vi for på långfredagen till Queimadas, som ligger i sluttningen ovanför Santana på den norra sidan av ön för att promenera. 



Parkeringen hade redan börjat fyllas av vandringssugna turister, som vällde ut ur minibussar och snabbt krängde på sig kängor, ryggsäckar, gåstavar och regntäta jackor. Vi insåg genast att mina fina, beiga Ecco-sandaler och vita sockor inte skulle klara många meter på stigarna, så vi utforskade parken med dess stenbelagda gångar närmast de ståtliga byggnaderna istället. Denna park har en härlig skog fylld med tät, trolsk och märklig vegetation. Rhododendronträd i full blom liksom stigar kantade med frodiga azaleabuskar och här och där en picknick plats.  




 









I det lilla huset kan man grilla medhavda espetadaspett




Fullvuxna rhododendronträd 



Azaleastig




Rastplats inom hörhåll från en porlande bäck






Här fattas bara näcken


När vi återkom till parkeringen var det i det närmaste kaos där med alla bilar och minibussar. Nerfärden hejdades ofta av bilkaravaner av mötande fordon, som skulle passas in på mötesplatserna.
Nästan tillbaka i Santana ser man ner till den så kallade temaparken. Där spankulerade två besökare omkring.
Vad vill turister och även madeirabor helst besöka - en naturpark eller ett konstgjort minimadeira?



Här ser man en halmhatt i onaturlig storlek....


 

 ........och här en kalott, som hör till folkdräkten.





Man skymtar de två besökarna mellan bron och korgstolen.


Nu planeras det för en temapark även på grannön Porto Santo. Ack ja!  

Kommentarer
Postat av: Anci

Hej !

Skriv mer !! Jag vill så gärna läsa mer och få se ännu flera vackra bilder på den blomstrande ön. Jag röstar på naturen i stället för temaparken.



Ha det så skönt !

Kram

2009-04-12 @ 19:40:13
URL: http://lighthouse-ankan.blogspot.com
Postat av: Ölandsvindar

Viss är det vilda vackrast. Målet för oss trädgårdsentusiaster är ju att skapa trädgårdar där övergången till naturen knappast märks.Konstgjorda halmhattar är inget som man strävar efter.

Kramar från det vårfagra Öland.

2009-04-16 @ 08:56:47
URL: http://blogspot.spanskavillan.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0