Snudd på Cavaco Silva
På ett sjökort  från 1914, som pryder vår vägg i Sverige, återfinns byn Santa Ana på den norra kusten. Idag är ortsnamnet sammandraget till Santana.

Då vi gjorde ett besök där i mellandagarna fejades det i parker och trädgårdar inför det stundande besöket av landets president, Cavaco Silva.

Santana ligger där Madeiras mest utvecklade jordbruksbygd breder ut sig. Byn är mest bekant för sina små stugor med halmtäckta yttertak, som nästan når ner till marken. Husen med färgglada gavlar omgivna av blomstrande trädgårdar och med havet i fonden skapar en målerisk idyll, flitigt utnyttjad i turistpamfletterna.


Husens form har syftet att om vintern med sitt tjocka tak av halm, förhindra kylan att tränga in och om sommaren stänga de heta solstrålarna ute. Dessutom rinner regnet snabbt av.

De mest fotograferade santanahusen finns intill stadshuset, dit kör turistbussarna och där flockas turisterna med sina kameror. Visst är dessa hus granna men knappast "äkta". De äkta husen ligger spridda lite här och där i backarna och dess innevånare har numera moderna bostäder. Stort intresse finns dock för att bevara husen, de används som sommarstugor, vävstugor eller stall.
Två dagar senare under en kort kaffepaus, stannar vi till i Camara de Lobos. Vi ser några poliser rastlöst vanka i ett gathörn. Plötsligt vinkar de fram fem svarta bilar mot enkelriktningen och  bilarna är utom synhåll på ett ögonblick. 

Vi har nästan sett presidenten!   


Lite längre ner på gatan dröjde sig en blank svart bil kvar i människohopen.Där skymtade vi Madeiras president Alberto Jardim.
Strax därpå for även han sin väg, respekterande enkelriktningsskylten!En eftersläntare i uppvaktningen tar paus.


Vi passar på att ta en liten promenad genom byn.
Camara de Lobos var en av de första platserna som koloniserades på ön av portugiserna och de gav platsen namnet efter de sjölejon (lobos =egentligen vargar), som trivdes i viken.  


Lika färgsprakande och pittoreska som santanahusen ligger dessa båtar i Camara de Lobos och väntar på uppskattande blickar.
Här satt Winston Churchill på terrassen mot hamnen under ett parasoll, med cigarren i munnen och målade scenen som här bredde ut sig på 50-talet.
Äldst av alla byggnader i byn är kapellet Nossa Senhora da Conceicão, som tyvärr inte fastnade på bild! Kapellet uppfördes på uppdrag av Zarco i början av 1420-talet. Det är tillägnat São Pedro och på hans dag 29 juni äger en stor procession rum från kyrkan.

Kommentarer
Postat av: Anci

Det är inte så illa att nästan ha sett presidenten.

Och nu fick jag också lära mig mer om Madeira (igen). Ni verkar ha lite mer barmark än oss, för här pulsas det i snö !Ha det så sköntKram

Anci

2011-01-07 @ 08:16:14
URL: http://lighthouse-ankan.blogspot.com
Postat av: Ölandsvindar

Camara de Lobos känner vi igen! Där var det dyra bakelser. Här på Öland nästanser vi ofta kungen och drottningen.

Kram

Kerstin

2011-01-08 @ 09:00:35
URL: http://spanskavillan.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0