Monte på nytt
En utflykt till Monte kan göras med de gula stadsbussarna, som billigt och smidigt klättrar upp för berget på en halvtimme. Då anländer man till Largo da Fonte, den öppna stenbelagda plats, som är Montes centrum, skuggad av stora träd och omgiven av små caféer och restauranger, där man med fördel kan äta lunch.


 


Närmast på bild en "prego" det vill säga en lövbiff kryddad med vitlök i en bolo de caco, en mycket populär och lagom lunchrätt (kan förstärkas med skinka, ost och grönsaker).


Nedanför den öppna platsen ligger en park med buxbominramade parkstigar, exotiska träd, buskar och blommor som palmer, hortensia, liljor, azaleor, agapanthus mm.

Här kan man också se ruinen av den viadukt som ledde tåget från Funchal till Montes gamla bergbanestation.


Bergbanan anlades i slutet av 1800-talet med ett ånglok som snabbt och bekvämt drog vagnar och passagerare hit upp. 1919 exploderade lokomotivets ångpanna och fyra personer dödades, följden blev en stor nedgång av passargerarunderlaget och trafiken upphörde 1939. 
    

Sedan september 2000 kan man nå Monte med linbana på tio minuter. Från stationen vid hamnpromenaden i Funchal startar färden i små glashöljda kabiner med fri utsikt åt alla håll över stad, raviner och berglandskap. 

Från linbanestationen i Monte är det bara några meter till entrén till Monte Palace Garden,  park och friluftsmuseum för konst, kakel, mineraler och orientalisk och afrikansk kultur. I dammar simmar stora färggranna japanska koifiskar som levande konstverk. Madeiras endemiska växtlighet presenteras längs en stig i en del som liknar en naturlig laurisilvaskog. 

Mitt emot linbanan leder en stig upp till Quinta do Monte ett femstjärnigt hotell inrymt i en före detta privatbostad uppförd på 1700-talet. I den ursprungliga byggnaden finner man sällskapsrum, bar, restaurang, gym och en utställning med fotografier, gamla handskrivna böcker, porslin, mässkrudar samt flera bärstolar och vackra slädar. Tillbyggnaden rymmer de 42 rummen, pool och ytterligare sällskapsrum.

Starka män fanns till hands för den privilegierade överklassen.


En stig belagd med små kullerstenar löper i en slinga genom hela parken, där träd och buskar har fått namnskyltar. Ett litet kapell dyker också upp. 


 
På väg mot montekyrkan passeras slädparkeringen.

Framkörning av fordonet och.....


....upp med hatt och väska på en spik i muren....

.....en liten paus med kortspel....


......sedan på med hatten och tillbaks till arbetet. 


Kommentarer
Postat av: Anci

Mmm, prego ! En god lunch, förstår jag ?

Tack för inspirerande inlägg, fina bilder och bakgrundsinformation.Kramar

AnciHa det jättebra och hälsa !!2011-03-13 @ 08:10:42
URL: http://lighthouse-ankan.blogspot.com
Postat av: "L"

Ett synnerligen intressant och välskrivet inlägg.

Borde bilda skola som exempel på hur ett informativt och läsvärt ämne kan distribueras.

"L"

2011-03-15 @ 11:58:16
Postat av: Anders

Hej! Hittade din blogg nyligen och den är jättekul att läsa nu när jag i januari var på Madeira för första, men inte sista, gången. Jag undrar om du vet vad det är för jätteträd utan löv med stora hängande frukter i som står lite här och där i Funchal?

2011-03-18 @ 13:12:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0